Portret de călușar (I)

Volumul de față se poate considera o (auto)biografie mediată fotografic a protagoniștilor jocului de Căluș. Ideea inițială de realizare a unui catalog de portrete, care să ilustreze estetica și tipul călușarului contemporan, se regăsește și în cuprinsul acestei cărți, construită pe mai multe paliere, primul fiind cel imagistic. Această structură permite lectura fotografiilor și a textelor într-o succesiune ce îl ajută pe cititor să își construiască, pas cu pas, propria imagine despre fenomenul prezentat.

Galeria de portrete ce urmează acestei sinteze introductive, constituie esența lucrării și a propriilor cercetări, printr-o colecție de imagini pe care o considerăm reprezentativă pentru Călușul actual. Varietatea estetică și tipologică surprinsă prin aceste portrete reflectă din plin diversitatea regăsită în teren, o diversitate ce denotă capacitatea de adaptare constantă a ritualului și a actanților săi. Simpla parcurgere a seriei fotografice a portretelor demonstrează această realitate, o serie cu efect cumulativ în consolidarea identității celor implicați în Căluș, cu unele repercusiuni însă la nivelul depersonalizării individuale.

160×230 mm
ISBN 978-606-020-546-3
Editura Mega, 2022

Vechi meserii urbane.
Meserii rare în orașul de azi

Mai mult decât o carte despre meserii este o carte despre muncă și conștiință, despre dedicare și sacrificii, despre șansă și destin. În paginile ei se găsesc povești de viață cotidiană care, dincolo de a fi un reper în socio-antropologia muncii și în cercetarea istoriei recente, descriu dramele și nostalgiile unei generații și, în special, a unor categorii profesionale care își întrevede apusul într-o societate care nu mai repară și nu mai construiește.
Prin portretele asociate narațiunilor, cartea dobândește valențe de album, ilustrând sub formă de puzzle istorii de viață care descriu parcursul profesional contextualizat în istoria recentă a României. O altă serie de imagini surprind atelierele din exterior, introducându-le în decorul urban căruia îi aparțin, ceea ce îngăduie cititorului să vadă lumea micilor meșteșugari citadini dinspre interior spre exterior, de la individ la spațiu, integrând personajul în istorie și locul în arhitectura contemporană a orașului românesc.

186×235 mm
ISBN 978-606-8830-45-2
Editura Etnologică, 2018